Biciklom kroz Moslavinu

petak, 25.03.2011.

Moslavački jahači arapskih konja

Ovom galerijom fotografija želim vam predstaviti jahače Arapskih konja Moslavine te vas malo pobliže upoznati s njihovim načinom života uz konje i s konjima.
Moslavina je kraj nadaleko poznat po najvećem broju uzgajivača ove najplemenitije pasmine konja; Arapskog konja. Jedna od najstarijih udruga je Udruga uzgajivača Arapskih konja Moslavine čiji članovi su nošeni na leđima Arapskih konja projahali cijelu Hrvatsku, dio Mađarske i otišli u Austriju sve do Beča.



Misao vodilja udruge su konjanički maratoni koji se održavaju svake godine i tako već proteklih petnaest godina. Jahači i njihovi konji tako uz redovita terenska jahanja uzduž i poprijeko čitave Moslavačke regije i županije, svake godine odlaze na maraton čija je ruta minimalno 500 km, a maksimalno je bila 1000km. Dovoljno je reći da nema kraja u lijepoj našoj na koje kopito Arapskog konja u proteklih 14 godina nije stupilo. Tako su na svojim putovanjima baš ti konji bili prvi čije potkove su zvonile po Stradunu nakon Turaka, prvi su jahači koji su projahali Krčki most te prvi jahači koji su preko Mađarske došli u Austriju te posjetili grob bana Jelačića koji se nalazi na domak Beču. Za ove jahače i njihove plemenite konje prepreke nije bilo pa su isto tako osvojili i prešli Velebit, Papuk, stigli do Dubrovnika, bili na Krku, projahali Slavoniju i Kopački Rit, ujahali u Beli Manastir, posjetili Istru i Učku i dodirnuli svaku županiju Republike Hrvatske. Ove godine na redu je jubilarni, 15-ti maraton čiji cilj bi trebao biti u susjednoj BiH, no još nije poznato dali će se sve tako izrealizirati. Cilj maratona je vođena predivnom mišlju koja glasi : "Tradicija prošlosti a potreba budućnosti"
Kroz ovih petnaest godina konji i njihovi jahači su pregazili više od 7000 kilometara; postave jahača su se izmijenile ali jedna stvar se nikad ne mijenja; jednom tko osjeti srce Arapskog konja, vjetar u njegovoj grivi i način na koji on leti, zauvijek jahačem ostaje!





















































- 07:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.03.2011.

Otvorena sezona bicikliranja 2011

Laganih tridesetak kilometara na relaciji Ivanić-Grad - Popovača bilo je dovoljno za zagrijavanje i ulazak u ovogodišnju sezonu bicikliranja, malo je temperatura u znatnom padu tijekom vožnje iznenadila baš kao i jak sjeveroistočni vjetar, no uspjeli smo. Bilo je zanimljivo i imalo se svačega za vidjeti.



Tooo, krenuli smo!


Kaj sad... joj pa ovo nije moj bic.


Muški bic


Ženski bic


Ajmo se uhvatit i malo švercat!


Ja sam uspio..


Dalje zavojitim cestama na svoj pogon


Dopingiranje u vožnji


Što vam ne izgleda baš logično na ovoj kući?


Prisustvovali smo plivačkoj utrci, prsni stil na 10m.


Zatim udvaranje "maloj"..


A ona zabila glavu pod vodu da ih ne vidi i ne čuje..


Njih ništa ne ometa u ispaši


Tu smo ..


Još malo..


Još dopinga...

Slijedeći pothvat je otvorenje sezone planirnarenja u Moslavini 03.04.2011. u Podgariću. Malo šetnje vam nebi škodilo tako da nemojte reći da niste pozvani. Vidimo se!

- 14:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 18.03.2011.

Idem ja tako gradom kad odjednom...

Ovo je samo par slučajnih pogleda lijevo-desno po gradu...












































- 15:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 01.03.2011.

Iz hrvatske povijesti

Sjetio sam se nekih davnih vremena pa sam odlučio skenirati nekoliko papirnatih primjeraka da se malo podsjetimo kako je to izgledalo. Iako ne tako davno a ipak odavno zaboravljeno.

* travanj 1990. godine

Skup HDZ-a u Popovači



15.10. 1990. godine

Stjepan Mesić postao je član predsjedništva SFRJ i po povratku iz Beograda govorio je pred okupljenom masom ljudi. Samo nekoliko dana prije trg je dobio ime "Trg bana J.Jelačića".























Samo dan kasnije na trgu je održana svečanost povodom postavljanja spomenika banu Jelačiću, na slici se vidi pripremljena tribina za tu namjenu.



Anti jugoslavenski prosvjed u Muenchenu 1991. godine




- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #